Gidsbeurten in Lo-Reninge

Vrouwen Histories

Altijd al was er de vrouw, het vrouwelijke. Maar kennen we hun verhaal? Weten we hoe het de vrouwen verging, van vroeger tot nu?

In het pittoreske Lo-Reninge lichten we een tipje van de sluier en komen we vrouwen op het spoor. We horen wat eeuwen in het verborgenen bleef: de vrouwelijke kant van het verhaal.

We ontdekken het leven, het belang en de kracht van landelijke vrouwen, kloosterlingen, edelvrouwen, en... de vrouwen van nu.

 

Stadswandeling

Tijdens de stadswandeling komt men langs de Abdijkerk. De kapel van het vroegere klooster (nu de  raad- en trouwzaal) het Stadhuis, het Vateplein, de Duiventoren, de Markeymolen, de Westpoort en de Caesarsboom.

 

Oud en nieuw samen in 1 gebouw. Klooster en gemeentehuis

Gelijkend en toch weer anders. Eenheid in verscheidenheid.

Een verhaal van kloosterzusters (Grauwe zusters= Fransiscanessen) die sinds 1492 zorgden voor de armen van de stad. Later bouwden ze een school annex bezinningscentrum.

Stad Lo-Reninge kocht dit gebouw. De oudste delen werden bewaard en ingericht voor de vergaderingen van de gemeentelijke overheid.

Andere delen werden afgebroken en vervangen door een moderne, ecologisch vriendelijk gebouw waarin de administratie haar plek vond. Beide delen, oud en nieuw, zijn verbonden door een gang die doet herinneren aan de kloostergang van vroeger. Glazen wanden geven een doorkijk van uit de tuin naar de Markt en Sint-Pieterskerk toe. De gidsbeurt is een wandeling doorheen de geschiedenis van onze stad: van oud naar nieuw perfect in eenheid.

 

Reninge in een notedop

Wandeling door Reninge-dorp

Klein en fijn ligt Reninge binnen de streek die Sanderus als "De bloem van Vlaanderen" beschreef.

Er valt hier heel wat te aanschouwen: het middeleeuws kasteel, de kerk "de kathedraal van de IJzer" genoemd, de gebouwen binnen het mooie geklasseerde dorpsgezicht.

Daarnaast valt ook heel wat te vertellen: het landschap, de geschiedenis, WOI met niet alleen het frontverhaal, maar belangrijker nog de heropbouw nadien. Om te eindigen met het leven nu en de naarstige mensen. Ook genieters komen hier aan hun trekken: Reninge is de plaats om te proeven van heerlijke streekproducten: ijs, ambachtelijk gebrouwen bier

 

Torens spreken

Evocatie in een kleine stad

Elke toren in het stadje Lo heeft zijn eigen verhaal.

Naast de toren van de kerk, de geklasseerde belforttoren met beiaard, wandelen langs de unieke Duiventoren, die deel uitmaakte van de voormalige Sint Pietersabdij. Ook de torentjes van de middeleeuwse Westpoort met Caesarsboom bepalen het stadslandschap. Afsluiten doen we met de toren van het huidige Stadhuis, het vroegere klooster van de Grauwzusters.

We bezoeken zowel het oude kloostergebouw en nemen een kijkje in het nieuwe administratieve deel. Het oude kloostergebouw is uniek en mooi. Het nieuw aangebouwde deel, een laag-energiegebouw, is dat evengoed.

En, last but not least, het vrouwenverhaal kan hier niet ontbreken...

 

Feniks, wederopbouw in de Westhoek

Door hun ligging in de frontzone hebben de vier gemeenten van het huidige Lo-Reninge elk een eigen wederopbouwgeschiedenis. 

Noordschote wordt compleet met de grond gelijk gemaakt.

In Reninge staan slechts 54 van de 396 woningen nog recht, terwijl in Lo nagenoeg een kwart van de woonhuizen in puin ligt. Een uitzondering is Pollinkhove.

In samenspraak met de gids, neemt die je mee langs de boeiende geschiedenis van de wederopbouw in één van de vier deelgemeentes.

 

Prijs per gidsbeurt: € 80

Max aantal deelnemers: 40 personen

 

 

 

 

Copyright © 2018 VVV Lo-Reninge • Webdesign by Adiatis